måndag 31 oktober 2016

Minibok

Jag bloggade för ett litet tag sen hos Idas Magasin och där visade jag en liten minibok som man kan göra med endast ett 12 x 12 papper. Fick då frågan på exakt hur man gjorde den så här kommer en liten  tutorial på hur jag gjorde min.
Vill du se mitt inlägg på Idas Magasin så klicka här.


Så det första du behöver är ett papper som är 12 x 12 inch eller 30 x 30 cm. Lägg ut det på din scoring board och scora vid 3, 6 och 9.


Vrid pappret 90 grader och scora vid 3, 6 och 9 igen. Nu har du en massa rutor på ditt papper. Ta din skärmaskin och skär där du har scorat men lämna en ruta oskärd. Varannan uppe och varannan nere. Här har jag markerat med svart så att ni ser var jag skär.


Nu ska du ha ditt papper se ut såhär om du drar lite i ändarna.


Vik varannan ruta  fram och varannan ruta bak ända tills du har vikt alla rutor.


Nu till den delen som kan vara lite klurig. För att boken ska hålla ihop ska vi tejpa vissa sidor. På min bok har jag valt att ha ovansidan öppen ifall jag vill stoppa i en liten tag eller någon annan liten lapp. Då måste undersidan och höger, vänster sidorna tejpas men eftersom vi har vikt bladet så kommer inte alla sidor att behöva tejpas då dom redan har själva vikkanten så att säga.

Börja med att ha din bok ståendes såhär.


Sen tog jag en penna och markerade blad för blad vart jag skulle behöva tejpa.När du markerat alla sidor vänder du på pappret och då ska det se ut något såhär. Jag markerade med svart alla sidor där det ska på en tejpbit.


Såhär ser det ut efter jag tejpat. Jag glömde någon sida såg jag sen när jag satte ihop min så din kommer att se lite annorlunda ut.


Vik ihop boken igen och dra bort tejpbitarna allt eftersom du kommer till den sidan.


Såhär ska den se ut om du ställer den upp.Nu är själva boken klar och vi ska göra fram och baksidan. 
Ta en kartongbit och skär den antingen lika stor som din bok eller så skär du den lite större. Jag valde att göra min lite större. Välj ett papper som du vill ha som omslag och skär till två fyrkanter som är 2 cm större an dina kartongbitar. Detta för att det ska gå lätt att fästa.


Jag tejpade fast kartongbitarna lite på pappret först så att dom inte skulle röra sig. Klipp av hörnen på omslagspappret och sätt en tejpbit runt om. Vik över och fäst.Ta snöret som du har valt att ha  att knyta ihop boken med och lägg det rakt över dina omslag. Se till att ha ett litet mellanrum men inte riktigt så stort som jag har här. För att hålla fast snöret fäste jag det i en liten tejpbit bara. Det är ändå inget som syns sen när man får in boken.

Tejpa båda sidorna på boken och placera den i mitten på ditt omslag. Nu kommer även snöret att fästas ordentligt mellan boken och omslaget.


Nu är boken klar och det är bara till att dekorera den. Till min är det tänkt att det ska vara kort på vänster sida och så ska man kunna skriva något på höger sida.När man har gjort några stycken så tar det inte mer än 10 minuter att få klart sitt album. Hoppas att ni förstod allt och är det något som är oklart så fråga bara.

Iden till denna kommer från den här tjejen på Youtube.

Lycka till. Kram Johanna 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar